I dok se u Europi uglavnom koristio kao začin, u kineskoj, arapskoj i indijskoj narodnoj medicini đumbir se, osim u gastronomiji, zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima koristi i u liječenju mnogih tegoba. Đumbir ima široku primjenu u Ayurvedi - alternativnoj holističkoj medicinskoj praksi drevne Indije.
Kvalitetan đumbirov korijen je nježan i gladak, ali ujedno jedar i čvrst, bez mrlja. Ujednačene je boje koja ide od nijanse slonovače preko svijetlosmeđe do nježno žuto-zelene. Naborani đumbir nikako se ne preporučuje koristiti.
Đumbir je danas diljem svijeta kao začinska biljka iznimno popularan. Stoji rame uz rame s paprom kojem čak pomalo nalikuje po karakterističnom okusu. Prilikom konzumacije osjeti se ljutina koju ublažava slatka nota koja asocira na limun.
Izrada internetske stranice sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći Operativnog programa "konkurentnost i kohezija" iz Europskog fonda za regionalni razvoj