24.07.2019

Suha šljiva

Slatke, sočne suhe šljiveLegende kažu da je upravo šljiva jedna od prvih voćki koja je privukla interes ljudskog roda. Europska se šljiva prvi puta spominje u 7. stoljeću prije Krista u Archilochusovom djelu "Pollux ". Theophrast (4. stoljeće prije Krista) prvi puta spominje ime "Prumnon", a Rimljani su naziv Prumnon promijenili u Prunum. Plinij [...]
Opširnije...
24.07.2019

Bučine golice

Bučine golice, zvijezde MeksikaSjemenke bundeve poznate su i kao pepita što dolazi od meksičkog španjolskog, pepita de calabaza, a znači "malo sjeme tikve“. Jestive sjemenke tikve ili bundeve su tipično prilično ravne i asimetrično ovalne, svijetlo zelene boje i mogu imati bijeli vanjski trup. Neke sorte su glatke i uzgajaju se samo za svoje sjeme.Sjemenke b [...]
Opširnije...
24.07.2019

Chia sjemenke

Chia sjemenke, omiljena superhranaChia je jestivo sjeme Salvia hispanica, cvjetnice u obitelji mente (Lamiaceae), porijeklom iz Srednje Amerike, ili srodne Salvia columbariae iz jugozapadnih Sjedinjenih Država i Meksika. Chia sjemenke su ovalne i sive boje s crnim i bijelim pjegama, promjera oko 1 milimetra. Chia sjemenke su drevna namirnica koju se nekada koristili azte [...]
Opširnije...
24.07.2019

Đumbir

Đumbir, korijen kojeg volimoĐumbir (Zingiber officinale) je gomoljasti korijen. U ponudi je neoguljen ili oguljen, čitav ili samljeven. Đumbir je zapravo biljka iz porodice ljiljana. Pretpostavlja se da je njegova kolijevka Indonezija, gdje i danas raste nekoliko divljih vrsta. Udomaćio se u Indiji i Kini, odakle su ga arapski trgovci začinima donijeli do istočnih [...]
Opširnije...
24.07.2019

Goji bobice

Super bobice iz KineGoji (Lycium barbarum ili Lycium chinense) je drvenasta biljka iz porodice Solanaceae (pomoćnice). To je grm koji može doseći do 2 metra visine, a plod je crvenkasta jajasta bobica do 2 cm dužine. Sadrži 20-40 sitnih sjemenki. Bobice se mogu konzumirati sirove ili sušene.Goji bobice tradicionalno potječu iz Kine, a zbog blagotvornog utjecaj [...]
Opširnije...
24.07.2019

Kvinoja

Kvinoja, majka svih žitaricaKvinoja je godišnja biljka (Chenopodium quinoa) koja se uzgaja kao žitarica, a botanički je povezana sa špinatom. Kvinoja potječe iz andske regije sjeverozapadne Južne Amerike. Prvotno je, prije pet do sedam tisuća godina, korištena za prehranu stoke. Ljudi ju počinju konzumirati prije tri do četiri tisuće godina u slivu jezera Titic [...]
Opširnije...
24.07.2019

Lan

U sitnim se sjemenkama zdravlje čuvaPravi je lan (lat. Linum usitatissimum) jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka. Tkanina lan dobiva se od vretenastog vlakna stabljike lana iz roda Linum usitatissimum. Uzgaja se u krajevima umjerene klime, a najviše u Europi. Česta je biljka, rasprostranjena od ravnica do alpskih područja. Samoniklo raste u poljima, pored [...]
Opširnije...
24.07.2019

Lješnjak

Lješnjaci, omiljena superhranaLješnjak je jedan od omiljenih orašastih plodova. Najbolje uspijeva u regijama s blagim i vlažnim zimama te blagim ljetima. Obična lijeska (sivosmeđa lijeska, šumska lijeska, lat. Corylus avellana) raste na područjima Europe i Azije. Obično je to grmolika biljka koja doseže 3 do 8 metara visine, ali može narasti do čak 15 me [...]
Opširnije...
24.07.2019

Mak

For health benefits, have a pop of poppy seeds!Poppy naturally grows in the Europe area, West of Asia, and North Africa. It spreads like weed on meadows and fields, in between grain, in yards, roads and railroads. Poppy propagates easily with seeds and likes moist nitrogen rich soil. It grows from the lowlands up to the mountain ranges. Poppy has been known in Europe for [...]
Opširnije...
24.07.2019

Papar

Crno zlato, koje obogaćuje mnoga jelaDomovina crnog papra indijska je država Kerala, gdje raste u planinama na Zapadnim Gatima. Papar je plod drvenaste zimzelene biljke koja može doseći visinu i do 15 metara. U povijesti se papar vrlo cijenio i koristio se u trampi. Često se nazivao i „crnim zlatom“. Danas se najviše proizvodi u Brazilu, Indiji, Vijetnamu  i Ind [...]
Opširnije...
24.07.2019

Rogač

Upoznajte rogač, skromno drvo bogatih mahunaSjećate se mirisnih kolača od rogača koje su nekad pravile naše bake i mame? Rogač je udomaćen u našoj kuhinji, a pogotovo u dalmatinskoj. To nije ništa čudno jer rogač zapravo i dolazi s istočnog Mediterana, točnije iz Sirije i Palestine, a u prehrani se koristi više od 4000 godina. Ime je dobio po obliku mahune i [...]
Opširnije...
Sadržaj i struktura web stranice hod.biz.hr zaštićeni su autorskim pravom. Svako umnožavanje ili uporaba informacija te podataka, osobito tekstova, dijelova tekstova ili slika iziskuje prethodno ishođenje suglasnosti Hod d.o.o
Koristimo kolačiće kako bi prilagodili sadržaj, poruke i oglase prema tome što Vas zanima te analizirali posjete kupaca. Klikom na "Prihvati i zatvori" pristajete na pohranu i pristup kolačićima te zatvarate ovaj prozor. Više o Politici privatnosti možete pročitati klikom na "Saznaj više".
Prihvati i zatvori ili Saznaj više...